Ajax Systems Info.

Detta är en artikel från tidningen VILLA NYTT mars 2023.

Många villaägare har via massiv reklam fått bilden av att "riktiga" hemlarm alltid är förbundna med månads-abonnemang. Men det går utmärkt att köpa och själv äga sitt hemlarm utan abonnemang, och få ett system med trygga och komfortabla möjligheter. För rätt villaägare kan den friheten vara ett billigare, flexiblare och friare val.

En av de mest lockande fördelarna med att äga sitt eget hemlarm är att man slipper binda sig med avtal och månadskostnader till larmföretaget. Ett eget larmsystem kan man ju även uppgradera eller byta ut när man själv vill. Dessutom så kan man ju sälja de egna delarna på andrahandsmarknaden, eller till grannen, om man senare vill byta. Möjligheten att själv kunna välja varje del och komplettera med exakt de funktioner man behöver är särskilt attraherande om hemmet har ovanliga förutsättningar för bevakning, eller om man själv har speciella krav.

Eget larm, eget ansvar
När en villaägare beställer ett färdigt och uppkopplat hemlarm-paket så ingår installation, personliga inställningar, support, funktionsgarantier och de avtalade tjänsterna. Om du däremot köper ett eget larmsystem så måste du själv ta ansvar för att delarna är kompatibla med varandra och med de önskade mjukvarorna. Du tar också ansvaret för att montera enheterna samt installera mjukvarorna och justera dina inställningar. Många villaägare med teknikintresse antar gärna den utmaningen, medan andra får rysningar och hellre vill betala för all service.

Finns hjälp även utan abonnemang
Men även om du köper ett eget hemlarm, utan abonnemang, så kanske oron för att stå helt utlämnad är överdriven. För en del butiker som säljer larmprodukter, till fritt ägande utan avtal, erbjuder också köpråd om prylars
kompabilitet, lämplighet för just dina behov och teknisk support. Och naturligtvis kan du också anlita en installatör, för att få grejerna monterade och uppkopplade. Villa nytt noterar exempelvis att larmbutiken Svensk Larmteknik erbjuder teknisk hjälp för alla deras hemlarm utan abonnemang, och även installation om så önskas. Man bör dock inse att ett eget hemlarm helt utan abonnemang kan sakna vissa tjänster, jämfört med abonnerade hemlarm. Till ett eget ägandes larm kan man självklart koppla in smarta automatiseringar, sirener, larmljus, kameraövervakning via mobilen och att ett utlöst larm kan gå till flera telefonnummer, enheter och personer. Men räkna inte med möjligheten att få vakter som åker till larmplatsen.

Hur viktigt är väktare?
Vill du att väktare åker ut till din hemadress, så behöver du abonnera på ett larm med den tjänsten. Men om väktartjänsten är avgörande för dig så bör du också syna hur detta är upplagt, innan du skriver på abonnemanget. Bor du ute på landet så kanske det tar en timme innan en eventuell väktare kommer, och då kanske det inte har något värde. Om avtalet säger att larmcentralen kopplas in direkt, så bör du också veta att det troligen handlar om larm-leverantörens interna larmcentral. Det dröjer ofta ytterligare steg och fördröjning, innan larmet går vidare till SOS Larmtjänst. Därför motiverar den tjänsten inte ett kostsamt och långt abonnemang, för alla. De tjänster och funktioner som är möjliga med ett eget larm är ofta tillräckliga.

Text: Redaktionen Villanytt

Ajax Systems erbjuder en fantastiskt användbar och säkerhetsfokuserad lösning för ditt hem eller företag. Med Ajax trådlösa larmsystem kan du vara trygg i att din familj och ditt hem skyddas på bästa möjliga sätt. Det är även utmärkt att de har en gratis app som gör det lätt att hantera ditt säkerhetssystem. Genom appen kan du enkelt övervaka vad som händer i ditt hem eller företag när larmet utlöses eller kontrollera andra funktioner som belysning, hushållsapparater eller garageport med bara ett knapptryck. Du kan också anpassa olika åtgärder baserat på korta eller långa knapptryckningar för att passa dina behov. Att systemet är enkelt att installera och använda och att du kan hantera och kontrollera det via din mobil gör det ännu mer bekvämt och användarvänligt. Det är verkligen en trygghet att veta att du har full kontroll över säkerheten för dig, din familj och ditt hem.
Jag rekommenderar definitivt att du överväger att köpa ett Ajax Systems larm för att ge dig själv och din familj det lugn och den trygghet ni förtjänar.